Met de trein naar Amsterdam

Informatie Amsterdam

Ontstaan van Amsterdam in de 13e eeuw

In de 13e eeuw was Amsterdam nog een vissersdorpje. Volgens een oude legende werd onze huidige hoofdstad gesticht door twee vissers uit Friesland, die samen met hun hond op de oevers van de rivier de Amstel landden. Amsterdam dankt haar naar aan het afdammen van de rivier.Tegenwoordig is de stad vooral beroemd om de rijke cultuur, geschiedenis en liberalisme. In Amsterdam vind je kilometers aan grachten, grote collecties met kunst, fraaie architectuur en boeiende musea. Uit de vroegere stad zijn nog enkele gebouwen bewaard gebleven zoals de Oude Kerk, de Nieuwe Kerk en het houten huis. Het historisch centrum stamt nog uit de Gouden Eeuw.

De Gouden Eeuw

In de 17e eeuw was Amsterdam een van de rijkste steden ter wereld met handelsbanden en routes met de hanzesteden aan de Oostzee, maar ook in Noord-Amerika, Afrika, Brazilië en Indië. De Beurs van Amsterdam bleef dan ook continue open om te kunnen handelen. In deze bloeiende periode zijn veel grachtenhuizen, het classicistische Koninklijk Paleis op de Dam, de Zuiderkerk en de Westerkerk gebouwd. In Amsterdam vind je een aantal interessante en beroemde musea zoals het Rijksmuseum (o.a. de Nachtwacht), het Rembrandthuis en het Stedelijk Museum. In het Van Gogh Museum is de grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh te bewonderen. Ook een bezoekje aan het Anne Frank Huis, gelegen aan de Prinsengracht, is zeer de moeite waard. Hier schreef de Joodse Anne haar beroemde dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Grachten en nachtleven

Amsterdam is natuurlijk ook bekend om de vele grachten. De vier hofdgrachten beginnen in het IJ en geven de omtrek van de stadsmuren en grachten uit diverse periodes aan. Van binnen naar buiten zijn dar de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. De beste manier om de grachten te verkennen is uiteraard per rondvaartboot. Doordat kleinere grachten de grote verbinden zijn er in Amsterdam circa 1300 bruggen te vinden. De bijnaam van de stad is dan ook wel Venetië van het noorden. De Nederlandse hoofdstad met bijna 750.000 inwoners is ook bekend om het rijke nachtleven met cafes, restaurants, clubs, bioscopen en theaters. Deze zijn vooral te vinden rond het Leidseplein, het Rembrandtplein en de Jordaan.

» Treinkaartje Amsterdam