Avignon per Autoslaaptrein

Avignon is de hoofdstad van het Franse departement Vaucluse en is gelegen aan de linkeroever van de rivier de Rhone. De Zuid-Franse stad, een van de bestemmingen van de Autoslaaptrein, wordt ook wel Pausenstad genoemd omdat Paus Clemens V geruime tijd in de 14e eeuw zetelde in Avignon in plaats van het eeuwige Rome. In 1316 werd begonnen met de bouw van het imposante en gotische Palais de Papes. De stadsmuren eromheen zijn vrijwel nog geheel in tact gebleven. Doordat het paleis op een rots werd gebouwd en de muren 5 meter dik waren, bleek het eeuwenlang een onneembare vesting te zijn. Het Palais des Papes is verdeeld in twee gedeeltes. Aan de ene kant het strenge Grote Hof en aan de andere kant het luxe deel waar Clemens V graag verbleef. Na de Franse revolutie werd het paleis gebruikt als gevangenis en kazerne. Tegenwoordig behoort het aan de gemeene Avignon (90.000 inwoners) toe en is er een museum in gevestigd.

Direct naast het Palais de Papes staat de 12e eeuwse Romaanse kathedraal Notre Dame des Doms. Neem hier zeker een kijkje bij het vergulde Mariabeeld in de westelijke toren. In de kerk vind je ook het mausoleum van Paus Johannes XXII met prachtige gotische houtsnijwerken. Aan de andere kant van het plein staat nog het Petit Palais. Hier woonde de Paus en zijn gevolg totdat het grote paleis gereed was. Tegenwoordig is hier het Musee Carnavalet gevestigd met schitterende schilderijen uit de Renaissance tijd.

Natuurlijk breng je tijdens je bezoek aan Avignon ook een kijkje bij de beroemde Pont St. Benezet. Van deze brug staan nog slechts 4 van de oorspronkelijke 18 pijlers en is wereldberoemd door het Franse liedje ‘Sur le pont d’Avignon’.

» Autoslaaptrein reserveren

Avignon

Nieuwsbrief