Basel

De Zwitserse stad Basel is niet de allereerste bestemming die bij je opkomt bij het uitzoeken van een stedentrip. Toch is een verblijf in deze prachtige universiteitsstad zeer de moeite waard. Basel wordt ook wel de Zwitserse culturele hoofdstad genoemd, ligt aan de Rijn en op het kruispunt van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Basel heeft een van de best bewaard gebleven middeleeuwse stadscentra in Europa. Hier vindt je nog de oude stadswal, smalle straatjes, de enorme stadspoorten, het stadhuis en de fraaie kathedraal. Maar Basel huisvest ook creaties van bekende architecten zoals Herzog & de Neuron, Gehry, Morgen &Degelo en Botta. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Messeturm (105 meter hoog), het BIS bankgebouw en het Vitra Design Museum.

Basel heeft 190.000 inwoners, maar voor een middelgrote stad een enorme keus aan musea: maar liefst 40. Je kunt er werken vinden van Dali, van Gogh, Monet en Warhol, maar ook musea waar farmacie, poppen en papier centraal staan. In Bazel is de mooie Rijnoever door de inwoners omgedoopt tot ‘De Riviera’. Er is in de stad veel groen en water te vinden: In de diverse parken en botanische tuinen is het dan ook goed uit te houden.

Hoe er te komen
Er zijn verschillende mogelijkheden om per trein naar Basel te reizen. Per internationale trein kun je meerdere malen per dag met de hogesnelheidslijn ICE naar de Zwitserse stad reizen. De reis duurt vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem circa 6 tot 7 uur. Ook is het mogelijk om per City Night Line te reizen. Je reist dan is ’s nachts en komt de volgende ochtend uitgerust in Basel aan.

Hoe er te reizen
De oude binnenstad, door de rivier de Rijn op gedeeld in een Kleinbasel en Grossbasel, is prima te voet te verkennen. Voor musea en parken die wat verder wegleggen kun je de bus, tram of fiets nemen. Andere opties zijn tochtjes maken per riksja, segway of zelfs met een heuse tram uit de twintiger jaren. Een aanrader is een boottocht over de Rijn. NB: gasten die in Basel in een B&B, hotel of guesthouse verblijven ontvangen een Mobility Ticket waarmee je gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

» ICE International reserveren
» City Night Line reserveren
» Basel VVV

Basel

Nieuwsbrief