Bernina Express

Bernina Express

De Bernina Express trein rijdt van het Zwitserse Chur, de hoofdstad van het kanton Graubünden, in 4 uur naar de Italiaanse stad Tirano. Tijdens de 140 kilometer lange treinreis passeer je onderweg imposante gletsjers, bijna 200 bruggen en 55 tunnels. De Bernina Express is bovendien de steilste spoorlijn ter wereld (zonder tandrad of kabel).

Uitzonderlijk hoogteverschil
De Bernina Express legt tijdens de treinreis van Chur naar Tirano een uitzonderlijk hoogteverschil van meer dan 2000 meter af. De hoogste passage bij Ospizio Bernina ligt op ruim 2250 meter hoogte, het laagste punt op 200 meter bij het Italiaanse Gravedona. Door deze hoogteverschillen tijdens de rit met de Brenina Express zie je dan ook diverse landschappen aan je voorbij gaan.

Handelsverbing door de Alpen
Jaarlijks reizen meer dan 700.000 mensen over deze spoorlijn die oorspronkelijk werd aangelegd als handelsverbinding dwars door de Alpen. De treinreizigers rijden langs prachtige kastelen zoals het Schloss Ortenstein, hoge viaducten zoals die bij Salis, de vallei van het Albuladal en de imposante Bernina gletsjers. Een hoogtepunt tijdens de treinreis is ook het cirkelviaduct bij Brusio. Door de grote panoramaramen van de Bernina Express kun je er optimaal van genieten. Kijk voor de exacte tijden en opstapplaaten, ook voor bijvoorbeeld de Glacier Express, op de website van de Rhatische Bahn.

UNESCO Werelderfgoed
122 kilometer van de route van de Bernina Express, dat tussen Thusis en Tirano, staat sinds 2008 op de UNESCO Werelderfgoedlijst (samen met de Oostenrijkse Semmering-spoorlijn en de Darjeerling-spoorlijn in India). De Bernina Express bestaat in 2010 precies 100 jaar, iets wat gevierd wordt met onder andere een tentoonstelling.

» Bernina Express informatie en reserveren