Met de City Night Line (Nightjet) vanuit Amsterdam Europa ontdekken

De City Night Line is een nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) en betreft een van de meest uitgebreide nachtelijke treinnetwerken van heel Europa. Het treinnetwerk verbindt Oostenrijk met Duitsland, Italië, Zwitserland, Polen, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en België. Sinds de zomer van 2020 is het eveneens mogelijk om vanuit Zürich of München de trein naar Kroatië te nemen. Ook voertuigen kunnen worden vervoerd met de City Night Line, welke anno nu officieel Nightjet heet. In de rest van de onderstaande tekst zullen beide namen worden gebruikt om naar dezelfde nachttrein te verwijzen.

Boek hier direct je tickets voor de Nightjet.

Terwijl je slaapt met de City Night Line naar Basel, Zürich en nog meer plaatsen

De stabiele City Night Line dienstregeling maakt het mogelijk om tickets al vanaf 180 dagen voor de vertrekdatum te boeken. Zeker wanneer je in het hoogseizoen (mei tot september) reist, is het raadzaam om het boeken van de City Night Line zo ver mogelijk van tevoren te doen. Een reservering is verplicht voor de Nightjet. Of je nu de City Night Line naar Basel, de City Night Line naar Praag of de nachttrein naar een andere bestemming wilt boeken, je hebt altijd de keuze uit de bovengenoemde drie accommodatietypen:

 • een zitaccommodatie
 • een plaats in het ligrijtuig
 • een plaats in het slaaprijtuig

Wil je de rit met de City Night Line naar Basel, Innsbruck of Praag zo comfortabel mogelijk beleven? Dan kies je voor de laatste.

Hoe kun je de City Night Line boeken?

Heb je binnen de City Night Line dienstregeling de voor jou ideale datum en vertrektijd gevonden? Het boeken van de nachttrein kan op verschillende manieren: in de online shop van Nightjet, of telefonisch via de ÖBB klantenservice. Ook op stations kun je je tickets voor de Nightjet aanschaffen, alhoewel deze zeker in het hoogseizoen snel uitverkocht zullen raken. Beschik je over een Eurail of Interrail Global Pass, dan kun je deze ook in de ÖBB Nightjet gebruiken. Je betaalt voor dit traject dan wel een toeslag.

Wat kost het om met de City Night Line te reizen?

De prijzen voor het reizen met de City Night Line zijn afhankelijk van het specifieke traject, maar ook van de klasse (zitplaats, ligrijtuig of slaaprijtuig) die je kiest en het tijdstip van boeken. Om een beeld te schetsen, zie je hieronder enkele prijzen die per persoon gelden voor een rit per nachttrein van Amsterdam naar Wenen:

 • zitplaats: 14 euro
 • 4-persoons plaats in ligrijtuig: 44 euro
 • 6- persoons plaats in ligrijtuig: 34 euro
 • enkele plaats in slaaprijtuig: 124 euro
 • dubbele plaats in slaaprijtuig: 74 euro

Voor elke andere City Night Line dienstregeling kunnen vergelijkbare of afwijkende tarieven gelden. In de lig- en slaaprijtuigen is het ontbijt inclusief in de prijs.

De City Night Line dienstregeling

Met de Nightjet reis je in nog geen twaalf uur van Amsterdam naar Wenen. Je stapt om 19.30 ’s avonds in onze hoofdstad in en komt de volgende ochtend iets voor 09.30 aan in Wenen. In Nederland doet de Nightjet Utrecht Centraal en Arnhem centraal aan, om vervolgens de grens met Duitsland te passeren. Bij onze oosterburen is Düsseldorf het eerste station. Andere tussenstops zijn onder andere:

 • Keulen
 • Mainz
 • Frankfurt
 • Nürnberg
 • Linz
 • St. Pölten

Rechtstreeks vanuit Amsterdam met de City Night Line naar Basel

Sinds december 2021 rijdt de Nightjet ook vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Zwitserland. Niet alleen de rit naar Zürich is geliefd; ook de route naar Basel kan op veel populariteit rekenen. De Night Line naar deze Zwitserse bestemming vertrekt dagelijks vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem. In Amsterdam vertrekt de nachttrein om 20.30, om de volgende ochtend om 06.20 in Basel aan te komen. Is Zürich je eindbestemming, dan duurt je reis een uur en drie kwartier langer.

Met de City Night Line naar Praag

Behalve de route naar Basel is ook de Nightjet oftewel City Night Line naar Praag geliefd. Vanuit Nederland kun je de Tsjechische hoofdstad niet rechtstreeks bereiken, wat het noodzakelijk maakt om eerst per Nightjet naar Zürich te reizen en daar met Nightjet partner CD (de Tsjechische spoorwegmaatschappij) verder te reizen. Deze reis van 527 kilometer wordt in acht uur en een kwartier volbracht. Tickets voor de reis van Zürich naar Praag zijn vanaf 60 dagen voor de reisdatum verkrijgbaar. Ook deze treinen rijden dagelijks.

Aan boord van de City Night Line: praktische informatie

Reis je met de Nightjet, dan mag je per persoon een koffer en één stuk handbagage meenemen. Je kunt deze opbergen in respectievelijk de bagagerekken en de ruimte boven de zit- en ligplaatsen. Wi-Fi is op dit moment helaas nog niet beschikbaar in de nachttrein. Er gaat geen check-in proces vooraf aan het reizen met de Nightjet. Je reservering wordt door een medewerker gecontroleerd, welke je daarna je plaats toont. Vlak na vertrek vindt de ticketcontrole plaats. Paspoorten worden doorgaans niet gecontroleerd, omdat je binnen het Schengengebied reist.