ICE International

Met de ICE International op topsnelheid naar Duitsland en Zwitserland

De ICE International is een hogesnelheidstrein die dagelijks vanuit Nederland naar Duitsland en Zwitserland rijdt. Binnen Nederland kun je op drie verschillende stations op deze trein stappen: Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. Via Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf en Keulen rijd je met de snelste dienstregeling in 4 uur naar Frankfurt Hbf. De gemiddelde reistijd bedraagt 5 uur en 29 minuten. Met de ICE van Amsterdam naar Frankfurt overbrug je 364 kilometer. Vanuit Frankfurt rijdt de ICE trein direct door naar het Zwitserse Basel.

Boek hier direct je tickets voor de ICE International.

Met welke snelheid rijdt de ICE trein?

De ICE trein rijdt tussen de 5 en 7 keer per dag. Dit doet het met hoge snelheid. Binnen Nederland rijdt de ICE trein met een snelheid van 140 tot 200 kilometer per uur en op de hogesnelheidslijnen rijdt deze op topsnelheid. In Duitsland bereikt de ICE trein zelfs snelheden van wel 300 kilometer per uur. De hoge snelheid van de ICE trein leidt tot trajecten met een zeer beperkte reistijd, zoals:

  • Amsterdam – Düsseldorf: 2 uur en 12 minuten
  • Amsterdam – Keulen: 2 uur en 38 minuten
  • Amsterdam – Frankfurt: 3 uur en 55 minuten

Vanzelfsprekend is de reistijd van de stations Utrecht Centraal en Arnhem Centraal korter.

Hoe is de ICE International ingedeeld?

De ICE van Amsterdam naar Frankfurt bestaat uit 8 rijtuigen, die in totaal zitplaatsen bieden aan 402 reizigers. De trein heeft een bistrorijtuig, een familierijtuig en aparte plaatsen voor reizigers met een beperking en hun begeleiders. De ICE trein indeling is erg overzichtelijk; de rijtuignummers lopen meestal van 21 tot 29 en soms van 31 tot 39. De rijtuignummers zijn op de treindeuren te vinden. Inchecken is, in tegenstelling tot sommige andere internationale treinen als de Eurostar, overigens niet noodzakelijk.  

Faciliteiten aan boord

Reis je met de ICE International, dan reis je comfortabel. In de bistro kun je drankjes, snacks en kleine maaltijden aanschaffen en je kunt tevens op Wi-Fi rekenen. Daarnaast kun je gebruikmaken van stopcontacten, zodat je tijdens de treinreis zorgeloos op je laptop kunt werken of je telefoon kunt opladen. Voor families bestaan speciale rijtuigen. Honden zijn enkel toegestaan wanneer zij zijn aangelijnd. Kleine honden in een reismandje reizen gratis, grote honden reizen voor 50% van het geldende tarief.

Bagage aan boord van de ICE International

Aan boord van de ICE trein kun je een ruime hoeveelheid bagage meenemen. Het is toegestaan om twee stuks bagage mee te nemen waarvan de langste kant maximaal 85 centimeter bedraagt. Deze plaats je in de daarvoor bestemde ruimtes. Kleine bagage kun je onder je zitplaats of in de rekken daarboven opbergen. Het treinticket voor de ICE International is inclusief bagage.

Klassen van de ICE International

De ICE trein is een comfortabele trein die van tal van gemakken is voorzien. Zo kun je in de ICE International van Wi-Fi gebruikmaken en is de trein voorzien van een barrijtuig, waar je drankjes en snacks kunt kopen. De trein is geschikt voor minder validen. De comfortabele stoelen maken de reis extra aangenaam. Wanneer je tijdens de spits of op langere trajecten reist, is een reservering optioneel. Bij een ticket voor de eerste klasse is een reservering inclusief. Verder kun je in de eerste klasse rekenen op de volgende voordelen:

  • stopcontacten bij alle zitplaatsen
  • eten en drinken kan op uw plaats worden geserveerd
  • toegang tot de eerste klasse lounge op het station

Welke tickets zijn er beschikbaar voor de ICE trein?

De ICE International biedt tickets van verschillende tariefsoorten. Je hebt de keuze uit Flexpreis, Sparpreis of Supersparpreis. Aan elk tarief zijn specifieke voorwaarden verbonden. Zo kun je met een Flexpreis ticket je treinkaartje wijzigen en zelfs annuleren tot op het moment van vertrek. Bovendien is dit ticket te combineren met Railplus of een NS kortingsabonnement. Heb je een NS abonnement, dan reis je binnen Nederland zonder de ICE toeslag. Heb je geen abonnement, dan betaal je €2,70 toeslag per enkele reis. Alle tickets zijn 180 dagen voor de vertrekdatum te bestellen.

Hoe kun je de toeslag voor de ICE International kopen?

Ongeacht of je van Amsterdam, Arnhem of Utrecht naar Frankfurt reist, de toeslag kun je op verschillende manieren kopen:

  • als e-ticket
  • door het bij de NS-kaartautomaat opladen van de toeslag op je OV-chipkaart
  • door het bij de NS-servicebalie opladen van de toeslag op je OV-chipkaart
  • door de toeslag op een eenmalige OV-chipkaart te laden

Het treinticket voor de ICE trein zelf koop je eveneens online, op het station bij de NS-servicebalie of bij de NS-kaartautomaat. De Interrail pas is -zonder toeslag- geldig op alle ICE-treinen. Elk ticket is overigens enkel geldig in combinatie met een identiteitsbewijs.

Prijzen voor het reizen met de ICE trein

Het is mogelijk om al vanaf €19,- met de ICE trein naar Duitsland te reizen. De goedkoopste tickets naar Zwitserland bedragen €38,-. De prijs is afhankelijk van diverse factoren, namelijk: het moment van boeken (des te vroeger je boekt, des te voordeliger je ticket), reisklasse en flexibiliteit met betrekking tot wijzigen en annuleren. Doordeweeks met de ICE van Amsterdam naar Frankfurt reizen is doorgaans goedkoper dan in het weekend. Door online te boeken vermijd je bijkomende boekingskosten.

Zitplaatsreservering

Het is mogelijk om een zitplaats te reserveren, maar dit is niet verplicht. Kies je ervoor dit wel te doen, dan worden het rijtuignummer en het zitplaatsnummer op je ticket vermeld. Op sommige momenten, zoals in de spits, is een reservering raadzaam. In de trein wordt boven de zitplaatsen het nummer aangegeven en kun je ook zien of de plaats bezet is. Zoals al genoemd, is een zitplaatsreservering inclusief bij een ticket voor de eerste klasse.