Intercity Direct Amsterdam/Rotterdam – Breda

Reis je regelmatig tussen Amsterdam Centraal, Schiphol Airport, Rotterdam en Breda? Dan is de Intercity Direct een interessante optie. De NS Intercity Direct rijdt over het spoort van de hogesnelheidslijn (HSL) en heeft daardoor een aanzienlijk kortere reistijd dan een reguliere Intercity. Met dit doel is de Intercity Direct dan ook in het leven geroepen. De Intercity Direct toeslag betaal je dan ook voor de tijdswinst die deze trein je oplevert. Zo duurt het bijvoorbeeld nog maar 30 minuten om van Amsterdam naar Rotterdam, dus tussen de twee grootste steden van ons land, te reizen.

Boek hier direct je tickets voor de Intercity Direct.

Wat is de Intercity Direct?

Of je nu de Intercity Direct van Rotterdam naar Schiphol neemt, of tussen Amsterdam en Breda reist, je maakt altijd gebruik van een NS trein die over het HSL spoor rijdt. Om hiermee te kunnen reizen, dien je over een geldig NS vervoerbewijs én een toeslagkaartje te beschikken. In de Intercity Direct kun je ook je studenten OV (plus toeslagkaartje) gebruiken. Over de Intercity Direct toeslag lees je hieronder meer. Het is niet mogelijk om een ticket voor de Intercity Direct te reserveren. Wel kan het handig zijn om je ticket online te bestellen. De trein is van maandag tot en met zaterdag operationeel.

Dienstregeling

De Intercity Direct bestaat uit twee binnenlandse treinseries en één Internationale (namelijk de Beneluxtreindienst tussen Amsterdam Centraal en Brussel-Zuid). De Intercity Direct rijdt tussen Rotterdam en Amsterdam twee keer per uur en tussen Breda en Amsterdam eveneens twee keer per uur. Alle lijnen maken geheel of gedeeltelijk gebruik van de hogesnelheidslijn Schiphol – Antwerpen.

De Intercity Direct toeslag

Behalve over een regulier vervoerbewijs (een los kaartje of een abonnement) dien je op het Intercity Direct traject ook over een toeslagkaartje te beschikken. Tenminste, wanneer je op het traject tussen Schiphol Airport en Rotterdam Centraal reist. Deze toeslag kun je online of op het treinstation kopen. Ben je in het bezit van een internationaal vervoerbewijs, bijvoorbeeld voor de Intercity naar Brussel? Dan is de Intercity Direct toeslag niet nodig op dit traject.

Wat kost de Intercity Direct toeslag?

Op het moment van schrijven betaal je €2,70 toeslag om met de Intercity te kunnen reizen op het traject tussen Rotterdam en Schiphol Airport. Je kunt deze toeslag op verschillende manieren aanschaffen:

  • bij de Toeslagzuil op het vertrekperron
  • online als e-ticket
  • bij de NS-kaartautomaat
  • bij de NS-servicebalie op het station

Kies je ervoor om jouw Intercity Direct Toeslag bij de Toeslagzuil te kopen? Dan profiteer je tijdens daluren van een korting van 40 procent. Je betaalt dan dus maar €1,62. Kinderen die in het bezit zijn van een Railrunner abonnement of Kids Vrij abonnement hebben geen toeslagticket nodig.

Hoe gaat dat in de praktijk in zijn werk?

Wil je de Intercity Direct toeslagzuil gebruiken met je OV-chipkaart? Dat is een fluitje van een cent. Wanneer je aankomt op het station, check je zoals je gewend bent in bij het OV-chipkaartpoortje. Op het vertrekperron houd je je OV-chipkaart voor de lezer van de Toeslagzuil. Na je reis met de Intercity Direct verloopt ook het uitchecken op het station van aankomst zoals je bent gewend. Veranderen je plannen op het laatste moment? Binnen 30 minuten kun je je toeslag op hetzelfde station weer annuleren.

Toeslagvrij met de Intercity Direct reizen

Met de Intercity Direct kun je ook toeslagvrij reizen. Dit betekent niet dat je geen toeslag betaalt, maar dat je de toeslagen al op je OV-chipkaart hebt geladen en je deze niet elke keer apart hoeft te betalen. De extra stap met de Toeslagzuil sla je dan dus over. Een NS-abonnement is hiervoor een voorwaarde. Er bestaan twee abonnementen: Intercity Direct Altijd Toeslagvrij en Intercity Direct Maandtoeslag. Reis je minimaal drie keer per week met de Intercity Direct? Kies dan voor de Intercity Direct Altijd Toeslagvrij, waarvan de looptijd gekoppeld is aan je NS-abonnement. 

Je laadt het abonnement eenmalig op via een NS-kaartautomaat. Je kunt het dus later toevoegen aan een reeds bestaand abonnement, maar het ook direct bij een nieuw abonnement bestellen. Kies je ervoor de Intercity Direct Toeslagvrij vandaag nog te regelen, dan kun je er direct gebruik van maken.

Intercity Direct toeslagvrij: Maandtoeslag

Ook de Intercity Direct Maandtoeslag is een optie wanneer je meerdere malen per week met de intercity tussen Schiphol Airport en Rotterdam reist. Op het moment van schrijven bedragen de kosten voor een Maandtoeslag €78,40. De Maandtoeslag stopt automatisch na een maand en is net als Altijd Toeslagvrij geldig in combinatie met een vervoerbewijs, wat zowel een OV-chipkaart met of zonder abonnement of een kaartje uit de NS-automaat kan zijn.

Klassen aan boord van de NS Intercity Direct

Net zoals met alle andere NS treinen kun je ook met de Intercity Direct met de Eerste Klas of de Tweede Klas reizen. Zowel aan de buiten- als de binnenzijde van de treinen zijn deze klassen duidelijk aangegeven. In de eerste klasse profiteer je van extra brede stoelen, extra beenruimte en een stopcontact bij je zitplaats.

Faciliteiten aan boord van de NS Intercity Direct

Er zijn toiletten aanwezig in de Intercity Direct, welke regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt. Ook kun je gebruikmaken van Wi-Fi. Schermen met reisinformatie houden je op de hoogte van de voortgang van je reis. De langste kant van de bagage die je meeneemt mag niet meer dan 85 centimeter bedragen. In de Intercity Direct bestaat geen ruimte voor het stallen van fietsen, tenzij deze geheel ingeklapt kunnen worden en in het bagagerek passen. Kleine huisdieren mogen gratis mee in een tas of mand die op schoot wordt gehouden. Hulphonden zijn welkom, gewone honden enkel wanneer ze geen zitplaats innemen.

Geld terug bij vertraging van de Intercity Direct

Wellicht was je al op de hoogte van de GtbV: Geld Terug bij Vertraging, de restitutieregeling van de NS. Deze is ook van toepassing op de ritten die je met de NS Intercity Direct maakt. In de regeling is vastgelegd dat je 50% van een los treinkaartje terugkrijgt bij een minimale vertraging van een half uur. Gaat het om een vertraging van een uur of langer, dan ontvang je het hele bedrag terug. Voor reizigers die in het bezit zijn van een abonnement geldt dat ze een deel van de abonnementskosten vergoed krijgen. Hoe groot dat deel is, is afhankelijk van het specifieke abonnement.