TGV Trein

Met de TGV razendsnel van Parijs naar de rest van Frankrijk

De TGV trein is een hogesnelheidstrein die met een snelheid van rond de 320 kilometer per uur tussen Parijs en een groot aantal andere bestemmingen binnen Frankrijk reist. TGV is de afkorting van Train à Grande Vitesse. Vanuit Parijs reis je naar alle windhoeken van Frankrijk, terwijl je vanuit Brussel (dat je middels de Thalys of de Intercity Brussel bereikt) doorreist naar het zuiden en zuidoosten van het land. In dat laatste geval reis je niet door Parijs, maar eromheen. De TGV behoort tot de snelste en meest comfortabele treinen van heel Europa.

Boek hier direct tickets voor de TGV.

Dienstregelingen waarvan het vaakst gebruik wordt gemaakt

Enkele van de vaakst gebruikte TGV lijnen zijn:

  • Parijs – Lille (West-Frankrijk): 1 uur
  • Parijs – Bordeaux (Zuidwest-Frankrijk): 3 uur
  • Parijs – Marseille (Zuidoost-Frankrijk): 3 uur
  • Parijs – Lyon (zuidoost-Frankrijk): 2 uur

Andere belangrijke binnenlandse bestemmingen met Parijs als vertrekpunt zijn Calais, Straatsburg, Dijon, Grenoble, Nice, Lourdes, Toulouse, Biarritz en Nantes. TGV Frankrijk blijft haar netwerk uitbreiden. Niet alleen met TGV stations in Frankrijk, maar ook met internationale bestemmingen als Frankfurt, München, Basel, Genève, Barcelona en Milaan.

Kun je met de TGV van Amsterdam naar Parijs reizen?

Wil je vanuit Amsterdam naar de Franse hoofdstad reizen, dan is de trein een comfortabel en goedkoop alternatief voor het vliegtuig. Het is niet mogelijk om met de TGV van Amsterdam naar Parijs te reizen. In plaats daarvan reis je in 3 uur en 20 minuten per Thalys naar de Franse hoofdstad. Wil je verder reizen naar een andere Franse bestemming, dan zul je in Parijs van het ene naar het andere station moeten overstappen.

Met de Thalys arriveer je namelijk op Gare du Nord, terwijl de TGV trein vanaf Gare de Lyon vertrekt. Met behulp van de metro wordt het overstappen gemakkelijk. Kaartjes voor de metro kun je in de Thalys aanschaffen. Het is raadzaam om minstens 50 minuten voor je overstap te reserveren.

Tickets voor de TGV boeken

Het ontdekken van Frankrijk wordt je extra gemakkelijk gemaakt dankzij het feit dat tickets naar vrijwel alle TGV bestemmingen online kunnen worden geboekt. Je betaalt in dat geval ook geen boekingskosten. De TGV werkt met verschillende tarieven. Er zijn drie hoofdcategorieën, namelijk PREM’S, LOISIR en PRO. Behalve de categorie die je boekt (die betrekking heeft op de flexibiliteit wat betreft wijzigingen en annuleringen) zijn ook de reisklasse en het moment van boeken van invloed. TGV tickets zijn altijd inclusief zitplaatsreservering. Je krijgt dus een specifiek rijtuig- en stoelnummer toegekend.

Tickets boeken: de geldigheid van passen en kaarten

Een kortingskaart zoals bijvoorbeeld de Railplus geeft geen korting op de aanschaf van TGV tickets. Ben je in het bezit van een geldige Interrail treinpas? Dan kun je je reservering voor de TGV tegen een speciaal tarief maken. De prijzen variëren dan van €16,- tot €36,- voor een enkele reis. Een reservering is ook altijd verplicht.

Welke reisklassen kent de TGV trein?

De TGV beschikt over twee reisklassen: een eerste klas en een tweede klas, welke in dit geval Comfort 1 en Comfort 2 worden genoemd. De voordelen van Comfort 1 ten opzichte van de tweede klas zijn:

  • een extra ruime en instelbare zitplaats met 95 centimeter beenruimte
  • een stopcontact bij iedere zitplaats
  • meer flexibiliteit bij wijzigen en annuleren van TGV tickets
  • toegang tot de NS International Lounges van Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal

Steeds vaker is het overigens de TGV Duplex die Parijs via de hogesnelheidslijn met andere steden verbindt. De Duplex is inmiddels de derde generatie TGV treinstellen en beschikt over twee zitniveaus. Dit betekent dat deze trein een extra capaciteit van ruim 500 passagiers ten opzichte van de treinen met één zitniveau heeft. Ook de Duplex kent het onderscheid tussen Comfort 1 en Comfort 2.

Aan boord van de TGV

Met de TGV trein reis je comfortabel en zorgeloos. Je profiteert van ruime stoelen met hoofdsteun, een voetensteun en een verstelbare rugleuning. Elke zitplaats beschikt over een eigen leeslampje. In de bar zijn verschillende maaltijden, snacks en drankjes verkrijgbaar. Ook beschikt elke TGV trein over Wi-Fi. Reis je met een gezin? Dan kan het reserveren van TGV tickets voor de gezinsruimte je reis nog aangenamer maken. Honden mogen meereizen, mits ze zijn aangelijnd. Er geldt een speciaal tarief. Kleine honden in een reistas of -mandje mogen gratis mee aan boord.

Bagage

Elke reiziger mag in de TGV twee koffers en één stuk handbagage meenemen. Voor de koffers en andere grote bagage bestaan aparte rekken die zich aan het begin van elk rijtuig bevinden. Kleine bagage kun je onder de zitplaats of in de rekken daarboven plaatsen. Je dient je bagagestukken van een label te voorzien.

De incheckprocedure voor de TGV trein

Alhoewel je niet met de TGV van Amsterdam naar Parijs kunt reizen, bereik je de Franse hoofdstad eenvoudig met de Thalys. Daar stap je over op station Gare de Lyon voor de TGV naar je volgende bestemming. Alvorens je aan boord kunt, vindt er een scan van de TGV tickets plaats, evenals een bagagescan. Omdat je binnen het Schengengebied reist, ben je niet onderhevig aan een paspoortcontrole. Dit geldt uiteraard ook voor je reis van Brussel naar Parijs.