Treinvakantie Duitsland

Een treinvakantie in Duitsland

Je kunt tegenwoordig al goedkoop naar ons prachtige buurland Duitsland reizen, via Nederland en België. Ga bijvoorbeeld met de trein naar steden zoals Berlijn, Hamburg en Frankfurt, en boek je trein én hotel naar Duitsland in 1. Wanneer je in Duitsland bent zijn er meerdere mogelijkheden om verder te reizen met de trein. Op deze manier kun je jezelf snel verplaatsen in het land en zo veel mogelijk ontdekken in korte tijd. Neem in rap tempo een trein vanaf bijvoorbeeld een station in een Duitse stad naar andere gebieden en steden in dit oveelzijdige land. Heb jij wel zin in een stedentrip naar Duitsland met de trein? Bekijk dan snel alle opties en garandeer jezelf van een top vakantie!

Reis gemakkelijk met de trein door Duitsland

Wil je tijdens je treinvakantie in Duitsland zoveel mogelijk van het land ontdekken? Dat kan heel gemakkelijk. De trein brengt je snel en comfortabel naar alle plekken die je maar wilt zien. Het is aangeraden om een Interrail Duitsland Pass aan te schaffen. Dit is de gemakkelijkste manier om met de trein door Duitsland te reizen en alle hoogtepunten te bezoeken, zoals prachtige steden en dorpjes, meren, natuurgebieden en nog veel meer! Je kunt hierbij kiezen uit 3, 4, 6 of 8 reisdagen binnen 1 maand, en je kunt op iedere reisdag zoveel treinen nemen als je wilt. Rondreizen was nog nooit zo gemakkelijk!

Ook is er de optie om de speciale German Rail Pass aan te schaffen tijdens je treinvakantie in Duitsland. Je kunt hiermee onbeperkt reizen door Duitsland, (ook met de hogesnelheidstrein ICE).

Je kiest ervoor om op opeenvolgende dagen of flexibele dagen binnen een maand te reizen. Ook krijg je met deze kaart tegoedbonnen en kortingen voor vele toeristische attracties in Duitsland.

Treintickets naar en in Duitsland

Een treinvakantie naar en in Duitsland hoeft helemaal niet duur te zijn. Je reist vanaf Nederland al naar Duitsland met de trein vanaf 20 euro enkele reis. Ook kun je ervoor kiezen om de trein en je hotel in Duitsland in één te boeken. Dat scheelt je een hoop zoekwerk! Via deze link van de NS bijvoorbeeld, heb je de optie om je trein en hotel naar en in de hoofdstad Berlijn tegelijk te boeken. De locaties van de hotels zijn zorgvuldig uitgezocht en liggen allemaal dicht bij bekende attracties.

Eenmaal in Duitsland aangekomen, koop je gemakkelijk een kaartje voor de trein uit de automaat op het station, of bij één van de loketten. Denk er wel aan dat door het kopen van losse kaartjes je weekendje naar Londen met de trein over het algemeen duurder wordt, dan dat je een voordeelkaart aanschaft. Check deze website voor actuele tijden en tickets naar en vanuit verschillende delen van het land.

Verschillende treinen in Duitsland

Duitsland heeft een groot treinennetwerk, en voor je treinvakantie in het land is het handig om te weten met welke treinen je zoal kunt reizen. Berlin Hbf, Köln Hbf (Keulen), München Hbf en Frankfurt Hbf zijn de bekendste “hoofdstations”, en vanuit hier gaan de meeste verbindingen naar alle gebieden in het land:

Regionale en intercitytreinen in Duitsland

S-Bahn

 • Treinen die in de meeste grote steden rijden in de voorstedelijke gebieden.
 • Reserveren is niet verplicht.

Regional Express (RE)

 • Verbindingen tussen regionale gemeenten en grotere steden. Stoptreinen.
 • Reserveren is niet verplicht.

Regional Bahn (RB)

 • Verbindingen tussen alle lokale gemeenten. Stoppen over het algemeen vaak.
 • Reserveren is niet verplicht.

InterRegional (IR)

 • Verbindingen tussen verschillende Duitse gebieden.
 • Reserveren is niet verplicht.

Intercity (IC)

 • Binnenlandse en internationale verbindingen tussen de grote steden. Stoppen vaak op verschillende plekken.
 • Reserveren is niet verplicht.

Binnenlandse hogesnelheidstrein in Duitsland

Intercity Express (ICE)

 • Verbindt grote steden in Duitsland en rijdt zo’n 320 km per uur.
 • Restaurant aanwezig.
 • 1e klaskaarten bieden extra voordelen, zoals stopcontacten, wifi of de krant.
 • Reserveren is mogelijk, maar hoeft niet. (Wel aan te raden in het hoogseizoen of in de spitsuren).

Duitsland als bestemming

Duitsland kent vele gezichten. Van prachtige natuurgebieden met meren en bergen tot schattige oude dorpjes en grote moderne steden. Het Zwarte Woud is een bekende trekpleister om mooie wandelingen te maken, een kindvriendelijke vakantie te beleven en van de rust te genieten. Grote steden als Berlijn, München en Keulen zijn geschikt voor een culturele vakantie waarbij lekker eten en drinken (denk aan de vele Duitse biersoorten) zeker op de planning moeten staan.

Ook staat Duitsland bekend om haar vele kastelen, waarvan Slot Neuschwanstein waarschijnlijk het meest indrukwekkend en bekends is. Het kasteel bevindt zich in Beieren, wat tevens een prachtig deel van Duitsland is met haar vele heuvels en uitgestrekte natuur. Ook de gastvriendelijkheid staat hier hoog in het vaandel.

Denk tenslotte ook eens aan een wintervakantie in Winterberg. Reis met de trein naar deze populaire skibestemming en geniet van de winterse gezelligheid. Of ga een dagje kerstshoppen in Keulen, lekker dichtbij huis, en toch meteen zo anders. Kortom, in ons buurland Duitsland valt genoeg te beleven en heeft voor ieder wat wils.