Treinvakantie engeland

Rondreis door Engeland met de trein

Steeds meer mensen nemen vanuit Nederland de trein naar Engeland. Velen kiezen als eindbestemming de wereldstad Londen, waar je al binnen 4 uur en 40 minuten bent met de supersnelle Eurostar trein. Maar heb je er wel eens aan gedacht om je horizon te verbreden en nóg meer te ontdekken van dit prachtige land zonder het slechts bij één stad te houden? Engeland heeft namelijk veel meer te bieden dan dat. Denk aan prachtige authentieke dorpjes, een mooie kustlijn en weelderige heuvels waar je als de beste kunt wandelen. Klinkt dit je goed in de oren? Overweeg dan eens een rondreis door Engeland met de trein!

Treintickets in Engeland

Wil jij graag een weekendje naar Engeland met de trein of denk je zelfs aan een langere treinvakantie? Om een rondreis door Engeland met de trein te maken zul je meestal eerst moeten reizen naar Londen. Treintickets vanuit Nederland naar Londen koop je het beste online via de website van de NS. Eenmaal in Londen aangekomen koop je gemakkelijk losse trein tickets op het station, óf bij een reisbureau. Je kunt in Engeland kiezen vele soorten tickets, denk hierbij aan standard normaal 2e klas ticket), advanced (van tevoren gekocht), day return (terugreis op dezelfde dag), open return (terugreis op een andere dag), peak (alleen geldig in de spits) en off-peak (geldig buiten de spits). Advanced kaartjes zijn hierbij aanzienlijk goedkoper. Deze bestel je via één van de websites voor ticketverkoop. In sommige gevallen kun je je trein ticket zelf nog kopen bij de conducteur. Ben je van plan om lange afstanden af te leggen of om frequent met de trein te reizen in Engeland? Dan zijn wellicht de treinpassen Interrail en Britrail wat voor jou. Hiermee bezoek je veel verschillende plekken in Groot-Brittannië doordat je onbeperkt (verschilt per abonnement) kunt reizen met alle 40 soorten treinen. Reis je alleen door Engeland? Neem dan de Britrail England Pass en ontdek de voordelen hiervan terwijl je ontspannend achteroverleunt in je stoel. Deze pas bestelt u online al voor 143 euro per 3 dagen.

Routes in Engeland

Zoals eerder verteld zal je meestal eerst naar Londen moeten reizen om vanuit daar te gaan reizen met de trein in Engeland. Vanuit verschillende steden in Nederland kun je de Eurostar naar Londen St. Pancras nemen (met een tussenstop in Brussel/Midi). Hier aangekomen kun je je route vervolgen via vele stations. De meest voordehandliggende stations en routes zijn:

London Euston

Routes: Londen – Birmingham, Londen – Dundee, Londen – Edinburgh, Londen – Liverpool, Londen – Manchester, Londen – Newcastle, Londen – Oxford

London Kings Cross

Routes: Londen – Cambridge, Londen – York, Londen – Leeds, Londen – Newcastle, Londen – Edinburgh, Londen – Glasgow

London Paddington

Routes: Londen – Cardiff, Londen – Oxford, Londen – Penzance, Londen – Plymouth
Met je Interrail Pass kun je ook met de Heathrow Connect reizen, tussen Paddington en Heathrow Airport

London Victoria

Routes: Londen – Brighton, Londen – Portsmouth, Londen – Southampton

London Waterloo

Routes: Londen – Bristol, Londen – Exeter, Londen – Penzance, Londen – Windsor, Londen – Plymouth

Liverpool Lime Street

Routes: Liverpool – Londen, Liverpool – Manchester, Liverpool – Glasgow

Manchester Piccadilly

Routes: Manchester – Londen, Manchester – Birmingham, Manchester – Cardiff, Manchester – Liverpool, Manchester – Glasgow

Birmingham New Street

Routes: Birmingham – Londen, Birmingham – Manchester, Birmingham – Liverpool, Birmingham – Bristol, Birmingham – Penzance

Ben je op zoek naar een mooie route door de prachtige natuur van Engeland? Dan kun je in het Noorden echt je hart ophalen. Dit gebied wordt namelijk gedomineerd door de immense berg-keten genaamd Pennines en het landschap eromheen wordt ook wel het mooiste natuurgebied van Engeland genoemd. De TransPennine Express loopt dwars door deze bergketen en biedt ongetwijfeld de mooiste vergezichten die je je kunt wensen. Met deze treinreis kun je eveneens onderweg de bruisende steden Manchester, Liverpool, Hull en Leeds bezoeken en op deze manier natuur en cultuur met elkaar afwisselen.Toch meer een fan van de zee? Reis vanaf Londen af naar het Zuid-Westen richting Penzance, stop onderweg bij de mooie plaatsen Cornwall en Devon en beleef het ultieme vakantiegevoel aan de prachtige Engelse kust.

Dienstregeling

Doordat er tal van treinmaatschappijen en bestemmingen zijn in Engeland is het vanzelfsprekend dat er ook tal van dienstregelingen zijn. Om exact te kunnen bekijken wanneer een trein vertrekt, vanaf welk station en richting welke plaats, bekijk dan de volgende website zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Ook kan de Trainline app erg handig zijn. Deze app is vergelijkbaar met de reisplanner van de NS.

Met welke treinen reis je Engeland?

Engeland heeft een heel uitgebreid sporen netwerk, welke letterlijk het hele land doorkruist. Dit maakt het gemakkelijk om te reizen met de trein in Engeland. Zelfs in de kleinste dorpjes en stadjes kun je belanden door het nemen van één van de vele treinen die dagelijks rijden. De meest bekende treinmaatschappijen in Engeland die je ongetwijfeld zult tegenkomen tijdens je reis kun je hier vinden.

Engeland als bestemming

Engeland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk en is een geweldige plek om een heerlijke treinvakantie te beleven. Ga een weekendje of zelfs dagje op citytrip naar Londen of een van de vele andere steden om heerlijk te shoppen, eten en een ‘pint’ in een van de gezellig pubs te drinken. Of ga juist de natuur in en ontdek de kastelen, kleine dorpjes en al haar vriendelijke inwoners. Zo kun je kiezen voor een wandeling door het prachtige Yorkshire en daarna neerstrijken in York voor een ‘high tea’ met de allerlekkerste scones. Of volg het spoor van Harry Potter of King Arthur en reis per trein naar verschillende locaties. Engeland heeft wat voor ieder wat wils. Enjoy your journey!