Trein Amsterdam Berlijn

Met de trein tussen Amsterdam en Berlijn reizen

Berlijn is een heerlijke stad om je onder te dompelen in cultuur en geschiedenis, te winkelen en uit te gaan. Of je nu voor de lol of voor je werk naar deze wereldstad moet afreizen, de trein van Amsterdam naar Berlijn is de meest prettige optie en verantwoorde optie. Reis je met de trein van Amsterdam naar Berlijn, dan leg je een traject van 577 kilometer af. Je kunt ervoor kiezen om met de hogesnelheidstrein ICE tussen Amsterdam en Berlijn te reizen, of de Intercity Berlijn te nemen.

Boek hier direct je tickets voor de trein van Amsterdam naar Berlijn.

Hoe lang duurt de reis naar Berlijn?

De kortste reistijd tussen Amsterdam en Berlijn betreft 6 uur en 20 minuten. Gemiddeld is de duur van de treinreis 7 uur en 7 minuten bij de Intercity Berlijn en -alle treinen in de berekening meegenomen- 8 uur en 34 minuten. De langzaamste treinen doen bijna twaalf uur over de route, omdat je tijdens de reis meerdere malen moet overstappen. Houd daar dus rekening mee wanneer je je treintickets Amsterdam-Berlijn boekt. Ook geldt dat de reistijd in de weekenden en op feestdagen wat langer kan duren.

Direct reizen of een treinrit inclusief overstap?

Van de plusminus 15 treinen die dagelijks van onze hoofdstad naar Berlijn vertrekken, gaan er 5 rechtstreeks. Dit betreffen de Intercity’s Berlijn. Andere stations die deze treinen in Nederland aandoen zijn onder andere Schiphol Airport, Hilversum, Amersfoort en Hengelo. Je kunt deze reis van Amsterdam naar Berlijn bij de NS boeken. Een reis waarbij je niet over hoeft te stappen, verdient volgens velen de voorkeur. Komen de tijdstippen van de Intercity Berlijn je niet uit? Dan kun je ervoor kiezen om per ICE van Amsterdam naar Berlijn te reizen. Je stapt dan in Keulen over.

Dienstregeling van de Intercity Berlijn

Doordeweeks vertrekt de eerste Intercity Berlijn vanuit Amsterdam om 05.02. De laatste trein vertrekt doorgaans om 22.40 richting de Duitse hoofdstad. Neem je deze trein vanuit Amsterdam naar Berlijn, dan hoef je geen enkele keer over te stappen. Een zeer vroege of late trein kan een nachttrein tussen Berlijn en Amsterdam betreffen. 

Dienstregeling van de ICE Amsterdam-Berlijn

Komen de vertrektijden van de Intercity trein tussen Amsterdam en Berlijn je niet goed uit, dan kun je ervoor kiezen om per ICE van Amsterdam naar Berlijn te reizen. Deze ICE International is een hogesnelheidstrein die dagelijks vanuit Nederland richting Duitsland en Zwitserland vertrekt. De eerste trein vertrekt om 06.38 vanuit Amsterdam en de laatste om 18.38. Berlijn is geen station op deze route. Je zult moeten uitstappen in Keulen om daar per ICE trein rechtstreeks verder te reizen naar Berlijn. Dit duurt ongeveer 4 uur en 20 minuten. Voor Nederlandse reizigers is de Thalys naar Keulen geen handige optie, omdat deze vanuit Brussel vertrekt.

Wat kosten treintickets voor de Amsterdam-Berlijn route?

De goedkoopste treintickets voor een reis van Amsterdam naar Berlijn en andersom kosten 38 euro. De prijs is afhankelijk van diverse factoren:

  • het moment van boeken; des te eerder je boekt, des te goedkoper het ticket
  • de flexibiliteit van je ticket met betrekking tot wijzigen en annuleren
  • de reisklasse

Kun je als student gratis reizen met de trein tussen Amsterdam en Berlijn?

Reis je met de Intercity Berlijn of de ICE International, dan kun je als student vrij reizen met je studentenreisproduct. Dit geldt dus enkel voor het binnenlandse traject. In internationale treinen in het buitenland kun je wel profiteren van kortingen. Zorg er wel altijd voor dat je behalve je treintickets voor de reis Amsterdam-Berlijn ook je studentenreisproduct bij je hebt.

Hoe reis je van Berlijn terug naar Amsterdam?

Ook voor de terugreis kies je uiteraard voor de trein. De eerste trein terug naar Amsterdam vertrekt doordeweeks om 00.20. De eerstvolgende mogelijkheid is om 04.30 met de ICE en de Intercity. De laatste trein van Berlijn naar Amsterdam vertrekt om 18.46 of om 21.25, afhankelijk van de precieze datum waarop je reist. Gemiddeld duurt de treinrit 8 uur en 34 minuten. Net als de prijzen voor treintickets van Amsterdam naar Berlijn zijn ook de ticketprijzen voor de terugweg afhankelijk van de hierboven genoemde factoren.

De nachttrein van Berlijn naar Amsterdam

Vanaf de zomer van 2022 zal er ook weer een nachttrein tussen Berlijn en Amsterdam rijden. De twee steden zijn onderdeel van een grotere route, waarin ook Brussel, Dresden en Praag zijn opgenomen. De nachttrein tussen Berlijn, Amsterdam en deze andere steden behoort tot European Sleeper. In eerste instantie zullen deze treinen driemaal per week rijden, maar de bedoeling is dat dit niet veel later nog vaker wordt. Op het moment van schrijven zijn de exacte vertrek- en aankomsttijden nog niet inzichtelijk.