Trein amsterdam antwerpen

Per trein tussen Antwerpen en Amsterdam reizen

Een dagje naar Amsterdam met zijn gezellige winkelstraten, roemruchte Wallen en bruisende nachtleven? Of juist genieten van een Belgisch biertje op de Grote Markt en uitwaaien aan de Schelde? De geografische ligging van Amsterdam en Antwerpen maakt het Nederlanders en Belgen makkelijk om een uitstapje over de grens te maken. Zeker dankzij de vele treinverbindingen, waar ook zakelijke reizigers veelvuldig gebruik van maken. Er rijdt ongeveer 33 keer per dag een trein van Antwerpen naar Amsterdam en vice versa. Je overbrugt daarmee een afstand van 133 kilometer.

Boek hier direct je tickets voor de trein van Antwerpen naar Amsterdam (en andersom).

Bij welke maatschappij koop je een treinticket Antwerpen-Amsterdam?

Op de route Antwerpen-Amsterdam en vice versa kun je reizen met treinen van twee verschillende treinmaatschappijen: Nederlandse Spoorwegen (NS) en Thalys. Beide maatschappijen bieden moderne en comfortabele treinritten waarbij het je als reiziger nergens aan ontbreekt. Van de 33 ritten die gemiddeld per dag worden uitgevoerd, rijdt er 14 keer per dag een Thalys trein tussen Antwerpen en Amsterdam. Treinen van de NS kunnen zowel regionale intercity’s als de Intercity Brussel betreffen. De maatschappij en treintype worden tijdens online boekingen duidelijk aangegeven.

Het vertrek- en aankomststation op deze route

Neem je de trein van Antwerpen naar Amsterdam of andersom, dan reis je -ongeacht de maatschappij waarmee je reist- altijd tussen Antwerpen Centraal en Amsterdam Centraal. Op de informatieborden van de stations wordt aangegeven op welk spoor de NS intercity treinen vertrekken en aankomen. De Thalys van Amsterdam naar Parijs (waarbij Antwerpen Centraal een tussenstop is), vertrekt in Amsterdam altijd vanaf spoor 5 of 6. De Thalys komt op Antwerpen Centraal aan op niveau -1.

Is er een directe trein tussen Antwerpen en Amsterdam?

Reizigers tussen de Vlaamse stad en de Nederlandse hoofdstad profiteren van het feit dat een groot deel van de treinen op dit traject directe treinen betreffen. Zo hoef je onderweg niet over te stappen. Thalys treinen betreffen altijd directe treinen. Er worden op de route wel tussenstops gemaakt, maar overstappen is niet nodig. Ook met de Intercity Brussel reis je direct. Kies je voor een treinrit met regionale NS treinen, dan is overstappen wel noodzakelijk. Doorgaans zijn Breda, Rotterdam en Roosendaal overstapstations. Waar je overstapt, is afhankelijk van de specifieke treinrit.

Hoe lang duurt de reis per trein van Antwerpen naar Amsterdam?

Gemiddeld duurt de reis per trein tussen Antwerpen en Amsterdam 1 uur en 40 minuten. Dit geldt voor ritten in beide richtingen. Thalys biedt de snelste dienstregeling aan en brengt je al in 1 uur en 14 minuten van het ene naar het andere centrum. Een reis met de Intercity Brussel duurt gemiddeld 1 uur en 51 minuten. Reis je met een regionale NS intercity, dan heb je voor een rit per trein van Antwerpen naar Amsterdam en vice versa rond de 2,5 uur nodig.

Is er een trein tussen Antwerpen en Amsterdam Schiphol?

Heb je een trein van Antwerpen naar Amsterdam Schiphol of vice versa nodig? Ook dan hoef je niet lang te zoeken. Wederom reis je per Thalys of NS intercity trein. De directe reis per Thalys duurt slechts 55 minuten. De reis met de Intercity Brussel neemt 1 uur en 35 minuten in beslag. Je maakt overigens geen gebruik van een aparte trein tussen Amsterdam Schiphol en Antwerpen; de Nederlandse luchthaven is eenvoudigweg een tussenstop op de Intercity en de Thalys route.

Dienstregeling Antwerpen-Amsterdam

Reis je met de NS van Antwerpen naar de Nederlandse hoofdstad of heb je de trein van Antwerpen naar Amsterdam Schiphol nodig, dan is de trein van 05.50 doordeweeks de eerste die je kunt nemen. De laatste trein vertrekt om 21.50 in die richting. Kies je voor de Thalys, dan kun je doordeweeks van 07.30 tot 21.30 elk uur een trein naar Amsterdam nemen. Houd er met het kopen van een treinticket Antwerpen-Amsterdam rekening mee, dat er in het weekend altijd minder treinen rijden. De eerste Thalys trein vertrekt op zondag bijvoorbeeld om 10.47.

Dienstregeling Amsterdam-Antwerpen

Reis je van Amsterdam naar Antwerpen, dan is de eerste mogelijkheid doordeweeks de IC Brussel die om 06.28 vertrekt. De eerste reguliere intercity vertrekt om 08.38. De laatste NS trein, een IC Brussel, vertrekt om 21.28 richting Antwerpen. Reis je per Thalys? Doordeweeks gaat er van 06.15 tot 20.15 elk uur een trein. In de weekenden rijdt deze minder vaak. Zo vertrekt de eerste Thalys op zondag om 07.45 vanuit Amsterdam.

Wat kost een treinkaartje?

Reis je met de NS, dan vind je het goedkoopste treinticket voor de route Antwerpen-Amsterdam of andersom voor 21 euro. Het goedkoopste ticket voor een reis per eerste klasse kost 29 euro. Reizen met regionale intercity’s is goedkoper dan reizen met de IC Brussel. Maak je de treinreis met de Thalys, dan beginnen de prijzen bij 39 euro voor een enkele rit, ongeacht in welke richting.