Trein Essen Antwerpen

Met de trein tussen Essen en Antwerpen reizen

Essen is een Vlaamse plaats die met drie kanten aan de Nederlandse grens ligt. De plaats wordt omringd door diverse natuurgebieden en telt talrijke gezellige terrasjes. Trekpleister Antwerpen ligt nabij. Dagelijks gebruiken veel reizigers dan ook het spoorwegtraject tussen beide plaatsen. Doordeweeks rijden er gemiddeld 53 treinen per dag, die een afstand van 27 kilometer overbruggen. Deze treinen betreffen stoptreinen. Het reserveren van een specifieke zitplaats is niet mogelijk.

Boek hier direct je tickets voor de trein van Essen naar Antwerpen (en andersom).

Het vertrek- en aankomststation

Station Essen is het meest noordelijk gelegen spoorwegstation van heel België. Ooit was het een belangrijk grensstation tussen België en Nederland, maar deze functie heeft het inmiddels niet meer. Essen is tevens een station op de route Antwerpen-Amsterdam. Het eindpunt van de route Essen-Antwerpen is Antwerpen Centraal, dat al meermaals tot de mooiste stations ter wereld werd uitgeroepen. Het station ligt in het hart van de Vlaamse stad, direct naast de dierentuin. Met de trein vanuit Essen bereik je de Antwerpen Zoo dan ook eenvoudig.

Kun je direct reizen of moet je overstappen?

Reis je met de trein van Essen naar Antwerpen, dan hoef je in veel gevallen niet over te stappen. Directe treinen tussen de twee plaatsen zijn namelijk volop beschikbaar. Reizen per trein tussen Essen en Antwerpen doe je met SNCB, wat de nationale spoorwegonderneming van België en het grootste vervoerbedrijf op deze route is. In alle treinen bevinden zich zowel eersteklas- als tweedeklaswagons. Houd er wel rekening mee, dat niet elke trein van Essen naar Antwerpen en vice versa een directe route betreft. Eventuele overstappen zijn in de routeplanner zichtbaar.

Hoe lang duurt de reis per trein tussen Essen en Antwerpen?

De gemiddelde reistijd tussen de twee steden bedraagt met dit vervoermiddel 37 minuten. De snelste verbindingen brengen je al in 32 minuten van A naar B. In de meeste gevallen maakt de trein 5 tussenliggende stops. Soms zijn dit er meer (tot 9). In dat geval duurt de reis iets langer dan 37 minuten en reken je op een reistijd van 39 tot 42 minuten.

Dienstregeling van de trein van Essen naar Antwerpen

Neem je de trein vanuit Essen om de Antwerpen Zoo of de Grote Markt te bezoeken? Of vertrek je om zakelijke redenen naar de stad? De eerste trein die doordeweeks rijdt, vertrekt reeds om 05.03 vanaf het station van Essen. De laatste trein die doordeweeks naar Antwerpen rijdt, vertrekt om 23.31. Gemiddeld rijdt er elk uur dat deze dienstregeling actief is, 2 tot 3 keer een trein van Essen naar Antwerpen.

Tussenstops op de route

Zoals al even genoemd, kun je vaak profiteren van een directe route, maar worden er wel diverse tussenstops gemaakt. In de meeste gevallen zijn dat er vijf, te weten: Kalmthout, Heide, Kapellen, Ekeren en Antwerpen Luchtbal. Een rit per trein van Essen tot Antwerpen kan er op een route met meerdere tussenstops als volgt uitzien:

  • (Wildert)
  • Kalmthout
  • (Kijkuit)
  • Heide
  • Kapellen
  • (Sint-Mariaburg)
  • Ekeren
  • (Antwerpen-Noorderdokken)
  • Antwerpen-Luchtbal
  • Antwerpen Centraal

Dienstregeling van de trein van Antwerpen naar Essen

Net zo gunstig als de vertrektijden van de trein van Essen naar Antwerpen zijn ook de tijden van de omgekeerde route. De eerste trein van Antwerpen naar Essen vertrekt doordeweeks om 05.37 van station Essen. De laatste treinen in die richting rijden om 22.50 en 10 minuten na middernacht. Ook in het weekend rijdt de trein van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, maar wel minder vaak. Op zaterdag en zondag rijdt er 1 trein per uur. Hetzelfde geldt overigens voor de route van Essen naar Antwerpen.

Van Essen naar Antwerpen per trein: wat is de prijs van een kaartje?

De prijs voor een rit per trein tussen Essen en Antwerpen begint bij 4 euro. Voor de meeste tickets betaal je echter tussen de 5 en 7 euro. Dit betreffen prijzen voor een treinkaartje dat recht geeft op een plaats in de tweede klasse. Het is raadzaam om je ticket van tevoren te boeken. De prijs om per trein tussen Essen en Antwerpen te reizen ligt dan namelijk vaak lager in vergelijking met het kopen van een treinkaartje op de dag zelf.

Vanuit Nederland naar Essen reizen

Vanuit Nederland bestaan er rechtstreekse routes naar Antwerpen. Voor de stad Essen geldt dat niet. Toch is ook deze Belgische plaats vlak bij de grens eenvoudig te bereiken. Je reist daarvoor met de Nederlandse Spoorwegen (NS) en stapt in Roosendaal over op de SNCB trein richting Essen. Tussen de twee stations wordt geen tussenstop gemaakt. De reistijd bedraagt slechts 8 minuten.