Trein Hengelo Berlijn

Reizen per trein tussen Hengelo en Berlijn

Berlijn staat bekend als een van de groenste steden van Europa, maar heeft ook een imposante geschiedenis en een rijk ontwikkeld cultureel leven. Reden genoeg voor veel reizigers om een citytrip naar de Duitse hoofdstad te boeken. Ook voor zakelijke afspraken wordt de trein tussen Hengelo en Berlijn veelvuldig gebruikt. Per dag rijden er 15 tot 20 treinen richting de Duitse hoofdstad en weer terug naar Hengelo, waarvan enkele de IC Berlijn betreffen. Dankzij de gunstige ligging van Hengelo, niet ver van de Duitse grens, profiteer je van een aangenaam korte reistijd.

Boek hier direct je tickets voor de trein van Hengelo naar Berlijn (en andersom).

Vertrek- en aankomststation

Reis je met de trein naar Berlijn vanaf Hengelo? Dan begint je reis op Station Hengelo, welke gelegen is in het centrum van de Twentse stad. Het eindstation van de treinreis Hengelo – Berlijn is Berlijn Hauptbahnhof, oftewel het hoofdstation van de stad. Dit is tevens het grootste kruisingsstation van heel Europa. De maatschappij waarmee je de reis per trein naar Berlijn vanaf Hengelo maakt, is Deutsche Bahn. De intercity’s van deze maatschappij, die de nationale spoorwegen van Duitsland vormen, zorgen ervoor dat je van een comfortabele reis geniet.

De treinreis van Hengelo naar Berlijn: een directe rit of inclusief overstappen?

Reis je met de trein naar Berlijn vanaf Hengelo of vice versa, dan kun je gebruikmaken van een directe trein: de IC Berlijn. Deze reist tussen Amsterdam en Berlijn en Hengelo is daarbij de laatste Nederlandse stad op dit traject, alvorens de trein de grens met de oosterburen oversteekt. Op het moment van schrijven is er geen directe treinreis tussen Hengelo en Berlijn beschikbaar wegens langdurige werkzaamheden. Dit betekent dat je tijdens je reis eenmaal moet overstappen. Doorgaans vindt de overstap plaats op Hannover Hauptbahnhof of Berlin Gesundbrunnen.

Hoe lang duurt de reis per trein tussen Hengelo en Berlijn?

Wanneer je met de IC Berlijn reist, die in niet meer dan 6 uur en 20 minuten het traject Amsterdam-Berlijn aflegt, overbrug je in slechts 4 uur de afstand tussen Hengelo en de Duitse hoofdstad. De afstand tussen de twee steden bedraagt 447 kilometer. Momenteel, ten tijde van de werkzaamheden, duurt de gemiddelde reis tussen deze twee plaatsen 5 uur en 41 minuten. Wanneer je gebruik kunt maken van de snelste dienstregeling, kun je echter al in 4 uur en 8 minuten op locatie zijn. Dit geldt voor de treinreizen in beide richtingen.

Dienstregeling van de IC Berlijn

Wanneer je op zoek gaat naar een treinkaartje Hengelo – Berlijn, zul je zien dat de eerste trein op dit traject doordeweeks en op zaterdag om 06.55 vertrekt. Overigens is dit niet het hele jaar door hetzelfde; van oktober tot en met maart geldt er een andere dienstregeling. De laatste optie om met de trein vanuit Hengelo naar Berlijn te reizen, is om 22.35. Op zondag rijden er minder treinen.

Terug naar Hengelo

Wil je vanuit Berlijn terug naar Hengelo, dan is de eerste optie doordeweeks eveneens om 06.55. Er vertrekt ook een trein om 00.18, dus vlak na middernacht, maar de aansluiting is dermate ongunstig dat deze keuze niet raadzaam is. De laatste trein van Berlijn naar Hengelo vertrekt om 20.38.

Wat kost een treinkaartje Hengelo – Berlijn of vice versa?

Ben je op zoek naar een treinkaartje Hengelo – Berlijn of een ticket voor de omgekeerde route? Voor de meeste ritten betaal je rond de 38 euro. We hebben het dan over een enkele reis in de tweede klasse. De allergoedkoopste treinkaartjes kosten slechts 33 euro. Koop je een ticket voor de trein van Hengelo naar Berlijn of andersom op de dag zelf? Dan betaal je doorgaans rond de 46 euro, alhoewel de kosten ook enkele tientallen euro’s hoger kunnen uitvallen bij een last-minute boeking.  

Korting op je treinkaartje

Een treinkaartje Hengelo-Berlijn of Berlijn-Hengelo kun je al enkele maanden voorafgaand aan de reisdatum kopen. De prijzen zijn dan het gunstigst, omdat er voordelige kortingstarieven worden aangeboden. Deze raken snel uitverkocht. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, stijgen de prijzen.

Zitplaatsen in de eerste en tweede klas

Wil je per IC Berlijn reizen, dan is een treinticket voor de tweede klasse overigens geen garantie op een zitplaats. Deze is standaard namelijk niet inbegrepen. Het reserveren daarvan tegen een betaling van 4 euro extra is niet verplicht, maar zeker in het hoogseizoen aan te raden. Reis je per trein tussen Hengelo en Berlijn en kies je voor een plek in de eerste klas? Dan is een zitplaats standaard gratis inbegrepen.