Trein Madrid Valencia

Met de trein tussen Madrid en Valencia reizen

In Spanje wordt het je makkelijk gemaakt om per trein tussen de grote steden van het land te reizen. Ook de trein tussen Madrid en Valencia is snel en modern en biedt je als passagier alles wat je nodig hebt voor een aangename reis. De afstand tussen de twee steden bedraagt 302 kilometer. Met de trein reis je niet alleen sneller dan met de auto, maar ook nog eens een stuk schoner.

Boek hier direct je tickets voor de trein van Madrid naar Valencia (en andersom).

Vertrek- en aankomststations

Het vaakst kiezen reizigers voor de hogesnelheidstrein tussen de Spaanse hoofdstad en Valencia. Deze bestaat sinds 2010. Doorgaans vertrek je van station Madrid Atocha (ook wel Madrid Puerta de Atocha genoemd) en arriveer je in Valencia op station Joacquín Sorolla. Op het treinstation van Madrid vertrekken de hogesnelheidstreinen vanaf een apart gedeelte. Reis je terug vanuit Valencia, dan komt je trein ook weer in dit deel aan.

Met welke maatschappij reis je per trein van Madrid naar Valencia?

De treinen die tussen deze twee grote Spaanse steden rijden, worden geëxploiteerd door de Renfe, wat de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje is. Deze maatschappij biedt behalve een groot aantal binnenlandse routes ook buitenlandse routes richting Frankrijk en Portugal aan. Ga je online op zoek naar een treinticket voor het traject Valencia-Madrid of vice versa, dan zie je dat je de keuze hebt uit Renfe tickets en Renfe AVE tickets. AVE treinen betreffen de relatief nieuwe hogesnelheidstreinen en vallen onder de nationale spoorwegmaatschappij.

Kun je direct reizen?

Van de gemiddeld 19 treinen die dagelijks van Madrid naar Valencia reizen, betreffen bijna alle treinen rechtstreekse routes. Dit betekent dat je nauwelijks moeite hoeft te doen om een ticket te vinden waarbij je niet hoeft over te stappen. Hetzelfde geldt voor de terugweg van Valencia naar Madrid.

Hoe lang doet de trein over de route?

De trein tussen Madrid en Valencia heeft gemiddeld 2 uur en 5 minuten nodig om je op je bestemming te brengen, ongeacht in welke richting je reist. Kies je een treinticket Valencia-Madrid of vice versa van Renfe AVE, dan ben je al binnen 1 uur en 42 minuten op je bestemming. Houd er wel rekening mee dat een reservering voor de AVE verplicht is.

Dienstregeling van de trein van Madrid naar Valencia

Doordeweeks vertrekt de eerste trein om 06.30 en de laatste om 21.10. Tussen twee vertrekkende treinen bevindt zich -enkele uitzonderingen daargelaten- nooit meer dan een uur tijd. De dienstregeling ziet er op een doordeweekse dag bijvoorbeeld als volgt uit:

06.30 – 06.45 – 07.40 – 08.45 – 09.40 – 10.40 – 10.55 – 11.40 – 12.40 – 14.05 – 14.55 – 15.40 – 15.52 – 17.10 – 17.30 – 17.40 – 18.40 – 19.40 – 21.10

In de weekenden rijdt er minder vaak een trein van Madrid naar Valencia in vergelijking met doordeweekse dagen. Ook op feestdagen dien je rekening te houden met een afwijkende dienstregeling.

De terugweg: hoe vaak rijdt er een trein van Valencia naar Madrid?

Ook doordeweekse dagen rijden er doorgaans 18 treinen terug van de sinaasappelstad naar de Spaanse hoofdstad. Ben je op zoek naar een treinticket van Valencia naar Madrid, dan vind je dus eenvoudig een tijdstip dat gunstig voor je is. Ook voor dit traject geldt dat er in de weekenden minder treinen (ongeveer 13 per dag) rijden. Op een doordeweekse dag ziet de dienstregeling van Valencia naar Madrid er bijvoorbeeld als volgt uit:

06.30 – 07.10 – 07.40 – 07.55 – 08.40 – 09.28 – 10.40 – 10.45 – 11.15 – 12.21 – 14.10 – 15.10 – 16.15 – 17.05 – 18.05 – 19.10 – 20.15 – 21.10.

Wat zijn de kosten om de trein van Madrid naar Valencia te nemen?

De kosten om per trein van Madrid naar Valencia en vice versa te reizen, zijn zeer verschillend. De gemiddelde ticketprijs ligt rond de 65 euro. De goedkoopste tickets vind je voor 29 euro voor een enkele reis. Deze lage prijs betreft wel altijd een treinticket Valencia Madrid of omgekeerd dat van tevoren is geboekt en voor een specifiek tijdstip geldt. Uiteraard speelt ook de klasse waarin je reist een rol van belang bij de uiteindelijke kosten om per trein tussen Madrid en Valencia te reizen.

Waar kun je een kaartje voor de trein tussen Madrid en Valencia kopen?

Om met de trein van Madrid naar Valencia of andersom te kunnen reizen, dien je over een geldig ticket te beschikken. Deze kun je op verschillende manieren aanschaffen. De meeste reizigers geven er de voorkeur aan om hun kaartje online via de website van Renfe te kopen. Daarnaast is het mogelijk om je treinticket in Valencia of Madrid zelf aan te kopen. Je doet dit bij het loket op het station. Deze kent ruime openingstijden. Op werkdagen en zaterdag kun je er tussen 06.05 en 22.10 terecht, op zondagen opent het loket een uurtje later.