Trein Rome Napels

Met de trein tussen Rome en Napels reizen

In Italië heeft de laatste jaren een ware revolutie op het gebied van hogesnelheidstreinen plaatsgevonden. De spoorlijnen maken het je makkelijk om verschillende Italiaanse topsteden in één bezoek aan het land eenvoudig met elkaar te combineren. Zo ook hoofdstad Rome met het robuuste Napels, de bakermat van de pizza. Over de 216 kilometer lange spoorweg die deze twee steden met elkaar verbindt, rijden dagelijks meer dan 80 treinen. Omdat dit geen reguliere lijn betreft, is het belangrijk om vooraf een kaartje te kopen voor de trein van Rome naar Napels en vice versa. 

Boek hier direct je tickets voor de trein van Rome naar Napels (en andersom).

Vertrek- en aankomststation

Neem je de trein in Rome om Napels een dagje te bezoeken? In de meeste gevallen zul je vanaf het hoofdstation Rome Termini vertrekken. Rome Tiburtina en Rome Ostiense zijn alternatieven. Treinen die vanuit Napels de Italiaanse hoofdstad bereiken, komen eveneens het vaakst aan op het hoofdstation. Reis je met de trein van Napels naar Rome, dan start je reis op Napoli Centrale. Dit station wordt ook wel Napoli Piazza Garibaldi genoemd en is gelegen aan het gelijknamige plein in het hart van de stad. 

Met welke maatschappij reis je per trein van Rome naar Napels en vice versa?

Trenitalia en Italo zijn de twee spoorwegmaatschappij die deze route rijden. Beide beschikken over comfortabele treinen die voor een ontspannen reis garant staan. Italo is eigenlijk een merk hogesnelheidstreinen dat onder de particuliere onderneming NTV (Nuovo Trasporto Viaggiatori) valt. Trenitalia is de nationale spoorwegmaatschappij van Italië. Zijn Frecciarossa treinen zet hij het vaakst in op dit traject. Dit zijn hogesnelheidstreinen die snelheden van tot wel 250 kilometer per uur behalen.

Kun je direct reizen of moet je overstappen?

Reis je per trein tussen Rome en Napels, houd er dan rekening mee dat er veel directe treinen rijden, maar dat dit slechts een gedeelte van het aanbod betreft. Bij verschillende treinen dient te worden overgestapt. Houd daar dus rekening mee wanneer je je kaartje koopt.

Hoe lang duurt de reis per trein tussen Rome en Napels?

Gemiddeld duur het 1 uur en 14 minuten om met de trein van Rome naar Napels of andersom te reizen. Toch zijn er ook enkele treinen die er beduidend langer over doen. De langzaamste treinen waarbij geen overstap nodig is, doen iets meer dan 3 uur over dit traject. Inclusief een overstap duurt dit nog langer. Echter betreft dit maar een fractie van het totaal aantal treinen. Houd er rekening mee dat het aantal stops en dus ook de reisduur niet alleen tussen de maatschappijen kan verschillen, maar ook tussen de verschillende ritten van dezelfde maatschappij.

Van de Italiaanse hoofdstad naar Napels: dienstregeling

Wil je doordeweeks per trein van Rome naar Napels reizen, dan kun je rekenen op een zeer brede dienstregeling. Zo vertrekt de eerste trein al om 05.00 in de ochtend en vertrekt de laatste om 23.24 van het station van Rome. Ook in de weekenden rijdt hetzelfde aantal treinen als doordeweeks. Houd er rekening mee dat de dienstregeling op feestdagen kan afwijken.

Met de trein van Napels naar Rome: dienstregeling

Voor de (terug)reis naar de Italiaanse hoofdstad geldt hetzelfde: ook op dit traject rijden de treinen van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond. Doordeweeks vertrekt de eerste trein om 05.02 en de laatste om 22.18. Net als het traject Rome – Napels vind je ook op het traject Napels – Rome in de weekenden een zeer groot aantal treinen dat vergelijkbaar is met doordeweeks.

Wat kost een treinticket?

Wat een kaartje voor een rit per trein tussen Napels en Rome kost, is van verschillende factoren afhankelijk. Zo spelen het moment van boeken, het tijdstip van reizen en de reisklasse stuk voor stuk een bepalende rol. Doorgaans vind je de goedkoopste tickets voor een prijs van 14 euro. Dit betreft enkele tweedeklas treinkaartjes die ver vooruit zijn geboekt. De duurste tickets kosten 48 euro. Koop je jouw treinticket op de dag van vertrek, dan moet je rekenen op een prijs van ongeveer 40 euro. Deze prijzen zijn van toepassing op het traject Rome – Napels en Napels – Rome.

Hoe kun je een treinkaartje kopen?

Wanneer je je reis graag vooruit plant en precies weet op welke datum je waar zult verblijven, doe je er goed aan om je tickets voor de trein tussen Rome en Napels van tevoren te reserveren. Dit zou eventueel telefonisch kunnen, maar de meesten geven de voorkeur aan het plaatsen van een bestelling via internet. Zo zie je ook een handig overzicht van alle treinen die er op de betreffende datum beschikbaar zijn. Een tweede optie is het aanschaffen van je treinkaartje op een Italiaans station.