Trein Cordoba Sevilla

Het vervoer per trein tussen Sevilla en Córdoba

Een rondreis door Andalusië brengt je nog meer dan waarop je durft te hopen: prachtige architectuur, gastronomie en stranden om bij weg te dromen. Voor het reizen tussen de verschillende Andalusische steden heb je geen auto nodig. Zo reis je bijvoorbeeld al heel eenvoudig met de trein van Sevilla naar Córdoba. Ook de trein van Córdoba naar Sevilla maakt het je makkelijk. Gemiddeld rijden er in beide richtingen 26 treinen per dag op deze route. Deze overbruggen een afstand van 119 kilometer.

Boek hier direct je tickets voor de trein van Sevilla naar Córdoba (en andersom).

Ben jij van plan om deze Andalusische steden te bezoeken? Lees dan hier alles wat je wilt weten over de stations, dienstregeling, reisduur en prijs van je rit.

Het vertrek- en aankomststation

Reis je per trein van Sevilla naar Córdoba, dan vertrek je altijd vanaf het Santa Justa station. Deze ligt inmiddels niet meer in het centrum van de stad, maar tussen het centrum en het vliegveld in. Het andere station, San Bernardo, wordt nooit gebruikt voor treinritten naar Córdoba. Het treinstation van deze laatste stad, Córdoba Central, bevindt zich op 2 kilometer afstand van de oude binnenstad.

Met welke treinmaatschappij reis je?

Reizen met de trein van Sevilla naar Córdoba en vice versa doe je met de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe, dat het grootste netwerk aan hogesnelheidslijnen van Europe heeft. Het zijn de MD en de AVE treinen die op dit traject rijden. MD treinen worden ingezet voor regionale routes en AVE treinen voor de lange afstanden. Beide soorten bieden moderne en comfortabele treinreizen waarbij ruim voldoende is voor je bagage.

Kun je direct reizen tussen de twee steden?

Het goed georganiseerde treinnetwerk in Andalusië zorgt ervoor dat je tijdens je reis tussen Córdoba en Sevilla niet hoeft over te stappen. Er zijn namelijk volop directe verbindingen beschikbaar.

Hoe lang duurt de reis per trein tussen Sevilla en Córdoba?

Voor een rit met de trein tussen Córdoba en Sevilla hoef je niet lang uit te trekken. De gemiddelde reistijd bedraagt namelijk slechts 43 minuten. De snelste dienstregeling brengt je zelfs al binnen 40 minuten van de ene naar de andere locatie. De langzaamste trein doet er 1 uur en 20 minuten over. Hoe lang je reis precies duurt, is afhankelijk van het type trein waarvoor je kiest:

  • AVE: hogesnelheidstrein die in 40 minuten de afstand tussen Sevilla en Córdoba overbrugt
  • AVANT: sneltrein die je in 45 minuten zonder tussenstop naar je bestemming brengt
  • Media Distancia (MD): stoptrein die 1 uur en 20 minuten over het traject doet. Onderweg wordt er 4 keer gestopt

Met de trein van Sevilla naar Córdoba: dienstregeling

Wie wil reizen met de trein van Sevilla naar Córdoba, profiteert van de ruime dienstregeling die er bestaat. De eerste trein vertrekt om 06.43 in de ochtend en de laatste trein vertrekt om 21.35. Binnen dit tijdsbestek rijdt er elke 30 à 40 minuten een trein. In het weekend rijden de treinen binnen ongeveer hetzelfde tijdsbestek: rond 07.00 de eerste trein en rond 22.00 de laatste.

Met de trein van Córdoba naar Sevilla reizen: dienstregeling

Voor de (terug)reis van Córdoba naar Sevilla geldt hetzelfde: ook hier profiteer je zowel doordeweeks als in de weekenden van een zeer gunstige dienstregeling. De tijd tussen twee treinen overschrijdt vrijwel nooit de 30 minuten. Doordeweeks vertrekt de eerste trein richting Sevilla om 06.50 en de laatste om 22.56. Houd er wel rekening mee, dat de dienstregeling op feestdagen mogelijk afwijkt van de reguliere. Dit geldt overigens ook voor het traject Sevilla-Córdoba.

Waar koop je de treintickets?

Kaartjes voor de trein tussen Sevilla en Córdoba zijn op verschillende manieren verkrijgbaar:

  • bij het loket op het treinstation van een van de steden
  • online, via de website van de Spaanse Spoorwegmaatschappij Renfe.

Waar je rekening mee moet houden wanneer je per trein tussen Córdoba en Sevilla reist, is dat op de elektronische borden op de stations de eindbestemming van een trein wordt aangegeven. Reis je van Sevilla naar Córdoba, dan betekent dit vaak dat de eindbestemming Madrid Atocha is.

Wat kost de treinreis tussen deze twee Andalusische steden?

Wanneer je ruim van tevoren boekt en voor een tweedeklas ticket kiest, vind je de goedkoopste opties voor je treinreis van Sevilla naar Córdoba. Deze treinkaartjes kosten 14 euro. Dit betreffen overigens wel ritten met de trein die het langst over dit traject doet. Koop je je kaartje op de dag zelf, dan reken je op een minimale prijs van 18 euro. De tickets van Córdoba naar Sevilla zijn iets duurder. Ook in dit geval kun je de goedkoopste tickets voor 14 euro vinden, daarna is de minimale prijs 22,30 euro.